DataViz.ro, Statistics, Tableau

Un heatmap din care mi-as face tablou

septembrie 3, 2018

Am tot cautat serii de date repetitive care sa genereze un pattern al temeraturilor zilnice si asa am dat peste cateva statii meteo din Austria care isi pun toate datele la dispozitia publicului.

Dintre cele cam 65 de locatii am ales Viena (ca doar e cel mai locuibil oras din lume)….pentru care am realizat graficul de mai jos.

Inainte de a merge mai departe arunca o privire peste el si spune-mi ce detalii ai observat:

 

Intr-un asemenea volum de date este destul de dificil sa observi tiparele insa as vrea sa incercam chiar daca nu suntem statisticieni sau meteorologi.

In prima instanta mie mi-au atras atentia extremitatile graficului si anume ca partea albastra se face mai subtire la inceputul perioadei, dar si la final. Cu alte cuvinte vara in Viena s-a facut mai lunga in ultimii 60 de ani, dar la un moment dat a fost cam la fel de lunga ca in 2009. Ca sa explic mai bine ce vreau sa zic:

In cercuri apropiate sunt cunoscut destul de bine pentru sensibilitatea mea la culori, si nu prea imi dau seama daca in luna iulie temperaturile s-au modificat considerabil. Oricum pentru asta as duce analiza la un alt detaliu.

Din setul de grafice de mai jos toate lunile au un trend ascendent mai putin luna Septembrie:

*foloseste sagetile pentru a schimba luna

#dashboard_tips

Cand volumul datelor este prea mare incearca sa vizualizezi totul dintr-o singura buncata (foloseste optiuea fit din view sau dashboard).

Daca analiza in detaliu se face pentru mai multe serii in acelasi stil iti recomanda sa folosesti Pages si nu Filters (in cazul de fata luna se afla in pages).

Pentru mai multe informatii si colaborari va stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like