DataViz.ro, Statistics, Tableau

In cautarea datelor salariale din Romania

august 28, 2018

Clean Map, componente si distributii in Tableau

Dupa cum spune si proverbul “curiozitatea a omorat pisica“, pe mine nu m-a omorat dar m-a facut sa caut pentru cateva ore date relevante pentru un topic care m-a interesat din totdeauna si care ne cam da batai de cap cam tuturor.

Atunci cand cauti date statistice ar fi bine sa mergi la o sursa de incredere (eurostat, worldbank data sau Institulul National de Statistica care ne pune la dispozitie baza de date tempo la acest link) asa ca pe mine aceasta “cercetare” m-a dus catre ultima sursa enumerata mai sus. Ideea e ca ultimele informatii erau disponibile la 2016 (now we are in 2018 🙁 ) si site-ul a celor de la INSSE nu este cel mai prietenos.

Acest dashboard ne ofera informatii legate de numarul de angajati, distributia acestora pe sexe, dar si informatii despre salariul mediu pe judete, varste si industrii.

Aveam 4 mil de angajati la acea vreme, dar mai mult de 40% dintre ei castigau salariul minim (la data la care scriu acest articol sunt 48% care castiga salariul minim), dar in acelasi timp diferenta de castiguri dintre sexe este destul de mica (una dintre cele mai mici la nivelul UE).

La nivel regional am impartit toate judetele in 10 categorii de castiguri (adica, chiar daca exista o diferenta de 100 de lei +/- am afisat cu acceasi culoare). Aici putem vedea ca avem castiguri salariale ridicate in Bucuresti/Ilfov, Timis, Cluj, Iasi si Arges pe cand  22 de judete sunt cam cu acceasi culoare.

Daca ne uitam putin la graficul care ne arata castigul pe sexe si varste putem vedea ca pana La 29 de ani nu exista nici-o diferenta semnificativa intre castigul pe sexe. Aceasta se accentueaza in jurul varstei de 30-35 de ani, iar dupa 50 de ani femeile sunt mai bine platite decat barbatii.

La nivelul industriilor exista o diferenta de 3,996 lei intre prima si ultima industrie ca medie salariala (erning gap) – o mare diferenta dintre munca calificata si ne-calificata.

Pentru o imagine mai in detaliu puteti accesa platforma Tableau Public aici.

#dashboard_tips

Pentru ca este o analiza destul de complexa am ales sa o reprezint intr-o serie de grafice de tip map (sau Choropleth Map), distribution si component.

Primul lucru observat aici este structura dashboard-ului (care aici este mai mult un infograph) care incepe printr-o prezentare generala pana la un continut cu o granularitate ridicata.

Practic structura gandita aici este de urmatoarea forma:

 

Pentru mai multe informatii si colaborari va stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like