DataViz.ro, Statistics, Tableau

PM 2.5 si PM 10 – cei mai importanti indicatori in evaluarea poluarii aerului ilustrat in Tableau

septembrie 24, 2018

Data visualization, un instrument pe care il putem folosi la orice fel de analize

“To date, air pollution – both outdoor and indoor – is the biggest environmental risk to health, carrying responsibility for about one in every nine deaths annually.”

Plecand de la acest articol publicat de World Health Organization in 2016, care considera poluarea unul din cele mai mari riscuri de mediu pentru sananatea noastra am vrut sa aflu mai multe despre cauzele poluarii si care sunt datele care stau in spatele acestei afirmatii.

In fiecare zi auzim discutii despre poluare, despre  gazele de esapament care diminueaza calitatea aerului, plasticul folosit in exces si poluarea urbana, insa stim cu adevarat sa interpretam indicatorii esentiali ai poluarii?

Pentru ca locuiesc in Bucuresti si sunt constient de faptul ca poluarea este la un nivel ridicat dar si plecand de la discutii cu alti oameni care au aceasi preocupare am decis sa aflu mai multe informatii despre calitatea aerului.

Si ce mod poate fi mai usor pentru analizarea informatiilor decat prin data visulalization si Tableau.

In prezent Air Quality INDEX ofera informatii despre calitatea aerului in timp real pentru toate statele din Europa, insa din pacate pentru Bucuresti nu are nicio informatie disponibila la aceasta data.

europa air quality index

O alta baza de date cu valori estimate si masurate se poate gasi pe site-ul celor de la World Health Organization.

Asadar, pentru a ilustra cat mai eficient aceste date vom folosi o harta in Tableau deoarece aceasta imbina foarte bine detaliile geo-spatiale si cele valorice (prin folosirea culorilor sau formelor).

Harta este una dintre primele obiecte de data visualization aparute si a fost dezvoltata datorita nevoii de a afisa o imagine de ansamblu asupra lumii. Totodata, din punct de vedere tehnic, geo-locatia exprimata prin data visualization este una dintre cele mai complexe operatiuni insa cu un mare impact vizual.

Care sunt factorii importanti ai poluari?

Pentru a intelege mai bine care sunt cele mai “verzi” orase din Romania, insa si cele mai putin “verzi” orase ar trebui sa intelegem mai bine indicatorii care claseaza orasele.

PM 2.5 si PM 10 sunt cei mai importanti doi indicatori cand este vorba despre poluarea aerului.

Aceste sunt paticule mai mici de 2.5 μm respectiv 10 μm pe metru cub de aer, iar recomandarea celor de la World Health Organization in ceea ce priveste cantitatile de particule sunt:

          PM2.5 – 10 μg / m3 media anuala

                        – 25 μg / m3 media pe 24 de ore

          PM10 – 20 μ / m3 media anuala

                        – 50 μg / m3 media pe 24 de ore

 

In cele doua grafice de mai jos putem anliza media anuala a celor doi indicatori la nivelul fiecarui judet:

Romania PM 10 - poluarea aerului

Prin urmare, daca analizam aceste cifre si culori se poate observa cu usurinta ca valorile din Romania sunt in 90% din cazuri peste valorile recomandate.

Cu siguranta dispersia acestor valori nu este uniforma, o parte din oameni traind in orase mai verzi decat altii. Totodata, daca vom considera diferenta dintre cea mai mare valoare si cea mai mica rezulta o diferenta de 23 μg / m3, ceea ce inseamna ca sunt localitati foarte poluate si localitati forte curate.

Rovinari – PM 2.5 = 29 μg / m3 si cea mai mica valoare inregistrata in Judetul Hunedoara la Calan, unde altadata se afla o uzina, in care PM 2.5 = 6 μg / m3.

Top-ul celor mai poluate localitati din Romania

De aceea, daca ar fi sa consideram gradul de poluarea ca unul dintre principalii factori atunci cand alegem orasul in care vom locui, care sunt orasele de care ar tebui sa ne ferim si care ar fi orasele care au nevoie de ajutor?

poluare romania

In ceea ce priveste media pe judete, Judetul Calarasi, Botosani si Gorj sunt in top-ul celor mai poluate judete. Efectele poluarii in aceste judete sunt datorate in principal industriei, agriculturii intensive si productiei de energie electrica pe baza de lignit.

Cele mai verzi localitati din romania

La polul opus, in lista oraselor cu cel mai calitativ aer doar 6 orase au aceast indicator sub limita mentionata anterior, printre care cele mai mari sunt Galati si Campulung <3.

Pe de alta parte Timisoara si Deva au inregistrat la ultimele masuratori valori care depasesc cu foarte putin aceasta valoare.

Timisoara este orasul care iese in evindenta in toata aceasta analiza, in principal prin prizma faptului ca este un oras cu o economie puternica dar cu un aer pe care multe tari europene il tintesc.

La nivel european

In ceea ce priveste nivelul poluarii aerului in celelalte state ale europei as vrea sa ne uitam doar la PM 2.5 pentru ca aceste particule au efecte ceva mai grave pentru sanatata populatiei decat PM 10.

Europa PM 25 - media valorilor inregistrate
Utilizând tehnicile din data visualization am evidentiat in doar 5 culori toate valorile indicatorului la nivel european.

Prin urmare astfel putem scoate in evidenta mai usor valorile care sunt anormale. De accea conform hartii de mai sus iese in evidenta aproape toata Europa de Est, iar in Romania doar cateva valori sunt putin mai acentuate printre care Bucuresti, Iasi si Drobeta Turnu Severin.

Harta de la finalul acestui articol este publicata in Tableau Public, este interactiva si setul de date poate fi descarcat o data cu ea prin butonul de download.

TOP 10 la nivel european

Europa PM 25 - top 10 tari poluare aer

In topul tarilor cu o calitate a aerului ridicata se disting tarile nordice dar si cele din Peninsula Iberica impreuna cu Marea Britanie si Irlanda.

Concluzia mea este ca ar fi in regula ca toti sa consideram lucrurile de mai sus si sa luam masurile necesare.

Haide sa lasam masinile acasa pentru o vreme!

Pentru mai multe informatii si colaborari va stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like