DataViz.ro, Tableau

Piramida populatiei in Tableau si situatia Romaniei din ultimii 15 ani

octombrie 28, 2018

Piramida populatiei (Population pyramid chart) este o reprezentare grafica care arata distributia grupe de varsta si a sexelor dintr-o populatie selectata.

population pyramid piramida populatiei

Distributia varstelor poate fi reprezentata grafic prin bare orizontale sau printr-un grafic de tip “area” (asa cum este descris intr-un articol publicat cu putin timp in urma pe DataViz.ro).

Asadar, varsta populatiei este reprezentata de axa verticala si marimea fiecarei varste este reprezentata de fiecare bara orizontala. Totodata, spre surprinderea mea exista chiar si un stanadard (o buna practica) care mentioneaza faptul ca sexul masculin se afiseaza in partea stanga si cel feminin in partea dreapta.

Concluzia specialistilor de la Pennsylvania Department of Health este ca piramida populatiei reprezinta cea mai buna metoda de a afisa distributia populatiei pe sexe si varste. Nu doar din pespectiva faptului ca aceasta ofera o imagine de ansamblu foarte buna, dar si ca aceasta ofera informatii importante despre natalitate, mortalitate, tendinte viitoare in ceea ce priveste populatia reprezentata, dar si rapoarte de dependenta (populatie activa versus populatie dependenta).

Care sunt tipurile de distributie a populatiei

Mai jos iti voi arata 3 tipuri teoretice ale piramidei populatiei si vom incheia acest articol cu o reprezentare grafica in Tableau si cu situatia Romaniei din ultimii 15 ani.

In primul rand teoreticienii definesc 3 tipuri principale de distributie a populatiei:

piramida populatiei Tableau

 

• Piramida populatiei Expansive: aceasta se deosebeste de celelalte doua tipuri prin faptul ca are o baza foarte larga datorita fertilitatii crescute. Ceea ce inseamna ca in viitor populatia reprezentata se asteapta sa sufere o crestere, dar si faptul ca mortalitatea la varste mici este ridicata. Aceasta este specifica tarilor mai putin dezvoltate si care au o speranta de viata scazuta;

Piramida Constrictiva: aceasta se caracterizeaza cu o populatie tanara scazuta, o natalitate scazuta si o medie a varstei populatiei ridicata. In aceasta situatie sunt incluse tarile care au o rata a emigrarii mai mare decat dea a imigrarii, motiv pentru care populatia activa este scazuta si care poate genera probleme economice viitoare.

• Piramida Stationara: este piramida care reprezita o populatie echilibrata de-a lungul varstelor. Aceasta se intalneste foarte rar si este cazul tuturor tarilor nordice unde rata fertilitatii a fost relativ constanta un numar ridicat de ani (foarte aproape de 2 nasteri pe femeie) si speranta de viata este ridicata.

Situatia Romaniei din ultimii 15 ani

In timp ce ma documentam despre acest articolul si citeam informatii despre cele 3 situatii de mai sus, gaseam situatia populatiei din Romania similara cu cea de a doua din lista (cea constrictiva). Insa pe parcurs mi-am dat seama ca este o combinatie intre a doua si a treia situatie.

Pornind de la prima data disponibila (2003) vedem o tendinta de crestere a populatiei cu doua varfuri in randul generatiilor (anii ’50 si ’69-’73). Generatii care au fost influentate fie de perioada refacerii dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial fie de politici puse in practica in perioada comunista.

Daca folosesti campul de mai jos “An nastere” poti evidentia evolutia acestor generatii de-a lungul timpului.

Asa ca arunca o privire peste graficul de mai jos si vezi ce s-a intamplat de-a lungul timpului cu popoulatia. Si daca ti-am starnit curiozitatea, spune-mi ce ai descoperit din reprezentarea grafica de mai jos.

NOTA: Recomand vizualizarea acestui proiect Tableau pe desktop din motive de design.

Pentru mai multe informatii si colaborari va stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like