DataViz.ro, Statistics, Tableau

Piata apartamentelor din Bucuresti – preturi pe zone – sursa Imobiliare.ro

februarie 6, 2020

De ce aceasta nevoie?

Din experienta personala pentru a alege cea mai buna oferta atunci cand vine vorba despre o oferta foarte numeroasa asa cum este piata imobiliarelor din Bucuresti trebuie sa ai o privire de ansamblu pentru a alege oportunitatile.

Pornind de la aceasta idee am realizat un proiect cu Python in cu care am extras un set de date de pe imobiliare.ro si le-am pus “cap-la-cap” folosind Tableau Software.

Am structurat analiza de mai jos in mai multe sectiuni pentru ca am avut nevoie sa raspund la intrebari fundamentale cand vine vorba despre achizitia unui apartament.

Asa ca fiecare sectiune vine in ajutorul unei decizii importante atunci cand vina vorba de achizitia unui apartament:

  • ce buget am (sectiunea pote fi accesata folosind filtrele puse la dispozitie)
  • cate camere am nevoie
  • ce aleg…bloc nou sau bloc vechi
  • cati metrii patrati as vrea sa aiba viitoarea mea locuita

Primul grafic ne arata distributia preturilor pe metru patrat pe tip de bloc (nou sau vechi), in timp ce al doilea face referire la un raport dintre pretul total si numarul de metrii patrati. Iar cel de-al treilea grafic ne arata distributia preturilor pe metru patrat pe cate camere are apartamentul.

Pe cand ultima sectiune este una detaliata, aceasta face o referire la pretul pe metru patrat pe fiecare zona a Bucurestiului.

Cum functioneaza analiza si cum poate fi interpretata

Fiacare distributie vine insotita de un “box-plot“, componenta care ne arata mediana (linia din mijloc care desparte cele doua nuante de gri) de preturi si in acelasi timp outliers (valorile anormale) – tot ce este in afara segmentelor din extremitati. Ceea ce inseamna ca daca esti cumparator vei cauta oportunitatile din partea de jos a acestei valori.

Pentru a avea o consecventa a datelor alege una sau mai multe zone ca aceasta analiza sa capete o relevanta mai ridicata.

Atunci cand “un punct” din grafic pare de interes mergi cu mouse-ul pe el si apasa clik pentru a merge catre anuntul din care au fost culese informatiile.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply