DataViz.ro, Tableau

Motion chart in Tableau si cea mai buna poveste cu date

noiembrie 12, 2018

Pentru prima data cand am vazut un motion chart a fost atunci cand “m-am jucat” pentru prima oara cu Google Public Data Explorer. Un instrument dezvoltat de Google care pune la dispozitia publicului date colectatate de-a lungul timpului din mai multe surse.

Pentru prima data cand cu am vazut cum un motion chart se foloseste a fost in cea mai frumoasa povestire spusa cu date (best storytelling with data). Povesire facuta de Hans Rosling in care in doar 4 minute sumarizeaza ultimii 200 de ani si transmite un volum foarte mare de informatii folosind doar un motion-bubble chart.

Motion Charts in Tableau

In Tableau pentru a putea obtine motion charts trebuie sa folosesti “Pages Shelf impreuna cu optiunea “Show History“.

Graficul din prezentarea facuta de Hans Rosing este un grafic destul de complex care transmite informatii pe 5 dimensiuni:

  • axa X – venitul pe cap de locuitor,
  • axa Y – speranta de viata,
  • dimensiunea bulei – care reprezinta populatia tarii
  • culoarea bulei – care reprezinta continentul
  • si ultima dimensiune – cea a timpului, care este data de miscarea graficului

Faptul ca acest grafic este unul dinamic ne ofera posibilitatea de a obseva tendintele majore de-a lungul timpului. Si ne ofera posibilitatea de a trage o concluzie imediata.

Cum putem aplica asta in business?

Acest moving chart, nu doar ca poate aduce informatii majore in ceea ce priveste tendinta unui element, ba chiar mai mult, acesta face obiectul unei foarte bune prezentari.

Spre exemplu ce ar fi daca ai prezenta evolutia zilnica a vanzarilor in timpul sedintei de board folosind animatia de mai jos? 

Desigur, aceasta singura nu este suficienta, dar poate transmite un mesaj cu un impact puternic mai departe.

tableau - motion graph

Poate ca nu este cel mai profesional mod de prezentare intr-o sedinta formala (sau asta cred foarte multe persoane). Dar poate face obiectul unei prezentari foarte bune daca este pus in contextul potrivit.

Observarea tendintelor in timp

Cel mai mare avantaj al acestui grafic este observarea tendintelor in timp si concluzionarea directa.

Spre exemplu, mai jos avem un sumar al productiei de energie electrica (procentual) din 1971 pana in 2014.

La o prima vedere sursele ne-regenerabile dominau productia de energie electrica.

Dupa care se poate vedea aparitia celei nucleare… si mai tarziu energia regenerabila castiga teren, pana in 2014 cand aceasta ajunge la acelasi nivel cu cea ne-regenerabila.

Si uite asa, doar cu un singur grafic am spus o poveste despre productia de energie electrica din Romania pentru ultimii 40 de ani.

tableau energie electrica

 

Consideri ca putem colabora? Scrie-mi la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply