DataViz.ro, Statistics

Medie artitmetica sau Distributia datelor?

octombrie 13, 2018

Atunci cand avem un set mare de date tendinta noastra este de a face un sumar al acestor date.

In prima faza le vom aduna, vom face o evolutie fata de o perioada trecuta sau fata de un buget, le vom impartii la un numitor comun pentru a le putea compara si nu in ultimul rand vom fi tentati sa facem o medie aritmetica.

Exista trei avantajele sau dezavantajele ale acesteia: este doar un singur numar si este usor de calculat dar si de inteles.

Tocmai din aceste motive aceasta masura este foarte des utilizata in business, insa dupa cum mentionam si in articolele trecute un singur numar poate ascunde multe.

De aceea o solutie alternativa este o distributie a setului de date. Intotdeauna distributia ne va arata chiar si in cel mai mic detaliu care este evolutia setului meu de date.

Cea mai cunoscuta distributie este cea normala Laplace – Gauss. Insa de cele mai multe ori nu se intalneste in business si tocmati de accea am ales un exemplu care s-ar putea potrivi si cu situatiile pe care le intampini in fiecare zi.

Gauss Laplace

Spre exemplu, daca ti-as spune ca media vanzarilor pe ultimele 50 de zile a fost de 522,568 lei ar fi asta suficient?

Nu, nu ar fi suficient decat in anumite situatii exceptionale si care probabil sunt rare.

Tocmai de accea concluzia mea este ca media artimetica intotdeauna va ascunde valorile anormale, insa un grafic al distributiei intotdeauna va scoate in evidenta aceste valori.

Totodata, de fiecare data cand vei prezenta o situatie sumarizata este de preferat ca aceste doua informatii (medie + distributie) sa fie folosite impreuna.

Deoarce multi dintre noi suntem utilizatori de Excel distributia se poate face foarte usor fie folosind bare verticale, fie folosind un grafic de tip Area.

Graficul de tip Area se gaseste sub meniul Insert -> Line Charts, vezi imaginea de mai jos:

Excel Area graph

excel vanzarea zilnica area graph

Pentru mai multe informatii si colaborari va stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

 

You Might Also Like