DataViz.ro, Tableau

Heatmap (density mark) in Tableau si ce valoare poate aduce pentru business-ul tau

noiembrie 6, 2018

Ce este o vizualizare de tip heatmap si unde se poate folosi?

Heatmap – este o reprezentare grafica ce se bazeaza pe intensitatea culorilor determinata pe baza valorilor existente. Totodata, intensitatea culorilor poate si determinata si de densitatea valorilor.

Cel mai des, este folosita in tabele, harti geografice, iar in online marketing pentru evidentierea zonelor de interactiune dintr-o pagina web.

Utilizarea acetor tipuri de harti a crescut in ultima perioada datorita unui volum foarte ridicat de date puse la dispozitia noastra si datorita capacitatii de evidentiere pe care le are acest grafic. In acelasi timp, Tableau a introdus incepand cu versiunea 2018.3 beta un nou Mark care se poate folosi pentru a crea astfel de grafice si nu este limitat doar la asta.

Utilizarea heatmap in retail, transport si statistica sociala

In acest articol as dori sa remarcam importanta utilizarii unui astfel de grafic, cum acesta ne poate ajuta sa intelegem anumite aspecte ale afacerii noastra foarte rapid si cum acesta se poate folosii in industii precum retail (comert), transport sau chiar si in statistica sociala.

Heatmap – utilizarea in retail

  • Care sunt punctele cheie (hot sports) ale magazinului?
  • Marfa promovata capteaza atentia cumparatorului?
  • Unde voi plasa “produsul vedeta” al acestei saptamani?
  • De ce nu se vinde produsul de la care compania are asteptari ridicate?

Sunt intrebari pe care reprezentii unui lant de magazine le adreseaza destul de des si care pot fi rezolvate intr-o anumita masura de o analiza detaliata de trafic in magazin.

Mai jos poti vedea cum arata o astfel de harta ce se bazeaza pe date generate aleator pentru acest layout de magazin.

Heatmap – utilizarea in industria transporturilor

Pentru studiul de caz destinat industriei de transporturi am considerat un caz de transport local cu doar doua rute (una catre Drumul Taberei si cealalta catre Piata Romana).

In acesta industrie intotdeauna se pune problema eficientei transportului si reducerii de costuri. Lucruri care de obicei pot duce la urmatoarele intrebari:

  • Care sunt zonele in care masina de marfa petrece cel mai mult timp in trafic?
  • Cum pot evita aceste zone?
  • Exista alt traseu din trecut care a fost mai eficient?

Putem afla raspunsuri la aceste intrebari utilizand o harta de tip heatmap ca cea de mai jos putem scoate in evidenta zonele aglomerate din traficsi totodata timpul pentru a efectua o anumita cursa.

In acelasi timp, pentru a eficientiza transportul se pot face mai multe teste cu mai multe rute catre destinatie si ulterior comparate in Tableau.

Heatmap – utilizarea in statistica sociala

Cel mai des acest tip de vizualizare se foloseste in studii de piata, studii statistice care pot fi reflectate la nivel geografic sau alte tipuri de studii ce pot face obiectul unei populatii.

Pentru acest caz am considerat un set de date furnizat de admistratia orasului canadian Calgary care reprezinta totalul accidentelor rutiere din anul 2018.

Fiind vorba de accidente rutiere, administratia poate avea o imagine foarte clara despre zonele in care acestea se produc cel mai des sau chiar care sunt orele la care exista probabilitatea ca aceste accidente sa aiba loc. 

Printr-o astfel de analiza numarul accidentelor poate fi redus semnificativ.

Daca crezi ca putem colabora intre-un fel, iti stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply