DataViz.ro, Tableau

Cat de importante sunt axele unui grafic?

septembrie 28, 2018

La inceput cand am descoperit¬†graficele in Excel incercam sa modific axele graficelor doar ca acestea sa “arate mai bine”.

Insa de-a lungul timpului am invatat ca aceastea au cu totul alt rol si nu acela de a face un grafic mai interesant.

Astazi, in acest articol, ne vom axa atentia doar asupra axei verticale a unui grafic (oY) pentru a intelege mai bine importanta unei axe

 

Punctul de pornire al axei poate fi doar egal cu 0 (zero)?

Depinde…ar fi raspunsul pe care l-as oferi la aceasta intrebare.

As vrea sa exeplific mai jos importanta acestei situatii prin doua grafice (un grafic de tip bare si celalalt de tip linie).

 

Cazul 1: Grafic de tip bare (bar chart)

In acest grafic este prezentata speranta de viata pe 3 tari (Moldova, Romania si Ungaria).

La o prima vedere am putea spune ca populatia Republicii Moldove traieste de 12 ori mai putin decat cea a Romaniei si de 14 ori mai putin decat cea a Ungariei. Dar in acelasi timp daca ne uitam pe axa oY (verticala) vom vedea ca este doar o diferenta doar de 5 ani intre Moldova si Romania si 6 intre aceasta si Ungaria.

Daca am include valoarea 0 (zero) in axa rezultatul ar fi altul:

In acest caz diferenta de 5 respectiv 6 ani ar fi mai usor perceputa de utilizatorul acestui grafic si nu ar fi supra estimata ca in primul exemplu.

Stephen Few in cartea destinata constructiei de dashboard-uri (Information Dashboard Design: Displaying Data for At-a-Glance Monitoring) mentioneaza faptul ca start-ul graficului de tip bare trebuie sa fie 0 (zero), iar aceasta regula poate fi incalcata doar in cazuri particulare.

Cazul 2: Graficul de tip linie (line chart)

Mai jos este repreentata grafic populatia Romaniei intre 1904 si 2014, insa noi ne vom axa atentia doar pe o singura perioada (1933 si 1955). Vom vedea mai jos de ce am ales aceasta perioada.

populatia romaniei

Din ce se poate vedea par a fi mici fluctuatii a populatiei in acea perioada cel mai probabil datorate celui de al Doilea Razboi Mondial.

Daca as restrange informatia doar la acea perioada graficul meu ar fi urmatorul:

populatia romaniei

Datorita faptului ca acest grafic incepe cu 0 (zero), fluctuatiile nu mai pot fi observate ca mai sus ba chiar din contra populatia pare destul de stabila.

Cel mai indicat in situatii de acest gen este sa renuntam la valoarea 0 pe axa verticala (oY).

populatia romaniei

In aceast grafic ies in evidenta fluctuatiile populatiei in acea perioada si totodata observam un trend liniar al acesteia pe parcursul celui de al Doilea Razboi Mondial.

Aveti foarte mare grija cum arata axa graficelor in prezentarile de afaceri pentru ca probabil cresterea profitului poate sa arate mai mare decat este de fapt. Totodata in cazul graficului de tip linie (line chart) puteti renunta la valoarea 0 (zero) uneori.

Erata 02-Oct-2018:

In Tableau pentru a renunta la punctul de start egal cu 0 (zero) selecteaza axa oY sau oX, apasa click dreapta si selecteaza “Edit axis…” si debifeaza optiunea “include zero”.

Aplicatia Tableau area aceasta optiune activa in mod implicit (adica include zero in orice grafic).

 

Pentru mai multe informatii si colaborari va stau oricand la dispozitie la adresa de e-mail contact@dataviz.ro sau prin completarea formularului din pagina de contact.

You Might Also Like